In Memoriam

This is the original in memoriam that appeared on the website of KATHO Polytechnic, Department of Teacher Training, Torhout, Belgium.

In Memoriam Jan Mark

Maandag 16 januari 2006 overleed onverwacht in haar huisje in Oxford een van de intelligentste en beste Britse jeugdschrijfsters, de bekende Jan Mark. Ze was 62 jaar oud.
Jan was vriend-aan-huis bij de Engelse afdeling van de RENO. Om de twee jaar kwam ze de studenten onderhouden en aan het denken zetten met haar unieke voordrachten. Een hele generatie regenten werd via haar kortverhalen en haar romans ingeleid tot de (jeugd)literatuur.

Jan Mark was een schrijfster die het haar lezers niet makkelijk wilde maken. Ze moesten kritisch leren nadenken. Ondanks de verrassende en vaak open einden van haar romans slaagde ze erin om naam te maken in de Angelsaksische wereld van de jeugdliteratuur. Ze werd vooral geapprecieerd door lezers die hoge eisen stelden aan wat ze lazen en aan zichzelf.

Peter Hunt, in zijn indrukwekkende studie Children's Literature, schrijft dat "Jan Mark represents the best of what is being eroded." Haar boeken houden de literaire waarden in ere en onderschatten de lezer niet. Haar "unusual intellectual toughness" (Chevalier) maakt haar boeken altijd net iets waardevoller dan veel boeken van veel van haar collega's jeugdschrijvers. In de obituary die op woensdag 18 januari 2006 in The Independent verscheen, besluit Nicholas Tucker: "As a writer able to produce a succession of brilliant, stand-alone novels, each one perfect in itself, she is irreplaceable." We moeten daaraan toevoegen dat ze eigenlijk evenzeer uitblonk in haar kortverhalen. De reden waarom ze voor ons onmisbaar is, heeft uiteraard met haar literaire kwaliteiten te maken, maar nog meer met haar menselijke eigenschappen: haar toegankelijkheid, haar openheid, haar vriendelijkheid en haar wit. De RENO - zowel studenten als lectoren - zal Jan missen.

Ludo Timmerman